Dr. Gyimes Ernő
Kihívások az élelmiszer innováció területén:
“mentes termékek”
Kihívások az élelmiszer innováció területén:
“mentes termékek”
Napjaink egyik legnagyobb agrárgazdasági kihívása az egyre bővülő népesség megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel való ellátása. Miközben a globális klímaváltozás miatt a termelési feltételek gyorsan változnak, újabb és egyre hatalmasabb problémával is szembe kell nézni az éhezés mellett, és ez az allergia. Paradox módon jelenleg többen betegszenek meg az tápláléktól, mint annak hiányától.
A paradigma váltás az élelmiszeriparban is erősen érezteti hatását, a néhány éve még kuriózumnak számító gluténmentes termékek mára polcsorokat foglalnak el az áruházakban.
Az előadás az élelmiszer-innováció egy sajátos területéről, a “mentes” termékek fejlesztéséről szól, érintve a legfontosabb élelmiszer intolerancia és allergia típusokat, a jelentősebb alapanyagok sajátosságait és néhány új, perspektivikus növényi összetevőt.