Dr. Király Viktória Anna
Mindennapi kenyerünk – mindennapi hasfájásunk
Mindennapi kenyerünk – mindennapi hasfájásunk
Napjainkban is az alapvető élelmiszerek közé tartoznak a különféle gabonákból készült kenyerek, péksütemények, de ide sorolhatjuk a gabonapelyheket és müzli szeleteket is. Ám ezeket az ételeket nem eheti mindenki büntetlenül.
A búza és különböző gabonafélék többféle patomechanizmussal is hozzájárulhatnak a hasi diszkomfort érzés, hasi fájdalom, emésztési zavarok, felszívódási zavarok, puffadás, hasmenés kialakulásához. A tünetek, az anamnézis részletes ismerete segíti ugyan a klinikust, de a diagnosztikus vizsgálatok, így a laboratóriumi vizsgálatok is, elengedhetetlenek a pontos diagnózis felállításához.
A cöliákia vagy más néven glutén szenzitív enteropátia autoimmun betegség, melyet a genetikailag prediszponált egyénekben a táplálékban előforduló glutén gliadin komponense vált ki. A különféle búzafehérjék ellen, I-es tipusú túlérzékenységi reakció során termelődött specifikus IgE felelős a búzaallergia kialakulásáért. Külön említést érdemel a WDEIA (Wheat Dependent Exercise Induced Anaphylaxis), mely klasszikus allergén kivonatot tartalmazó allergiateszttel nem igazolható.
Ez esetben a komponens alapú allergia diagnosztika segítheti a diagnózis felállítását a búzafehérjék omega -5 gliadin komponense ellen termet specifikus IgE kimutatásával. Újabban leírt kórkép a nem cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS), melynek diagnózisa a cöliákia és búza allergia kizárásán alapul. NCGS-ben a búza-, gliadin specifikus IgG diagnosztikus értéke nem teljesen tisztázott. Gluténmentes diéta hatására csak részben javuló tünetek hátterében fruktán intolerancia is állhat.
A fruktánok egy összefoglaló név, oligo- vagy polisziacaharidok csoportja, melyek fruktóz egységekből állnak össze és a végükön glükózt tartalmaznak. A fruktánokat bontó enzimek hiánya vagy nem megfelelő működése vezet a tünetek kialakulásához. A fruktánok megtalálhatók a búzában és számos növényi táplálékban egyaránt.
Az előadás a különféle kórképek laboratóriumi differenciál diagnosztikájának lehetőségeit mutatja be. A korrekt diagnózis alapfeltétele a megfelelő terápiának, a kiegyensúlyozott és csak a szükséges mértékben korlátozó diétának, ezért is hallatlanul fontos a korszerű diagnosztikai lehetőségek ismerete és helyes alkalmazása.