Free Food Expo 2018
Nézd vissza az előadások videóanyagát
Nézd vissza az előadások videóanyagát
Táplálék allergiák és intoleranciák laboratóriumi diagnosztikája
A hasonló panaszokat és tüneteket okozó étkezéssel összefüggő állapotok és betegségek sokfélék lehetnek. A laboratóriumi diagnosztika lehetőségei az utóbbi években bővültek. Segítségével kideríthetők a panaszok hátterében levő eltérések, betegségek. Ezért is fontos lehet az ételallergia és ételintolerancia különválasztása. Az előadás részletesen foglalkozik az ételintoleranciát is okozó tejcukor, glutén és hisztamin szerepével.
Az ételallergiák laboratóriumi diagnosztikájában fontossá vált az allergiák molekuláris hátterének kiderítése, ami a páciensek életvitelét és diétáját is meghatározhatja.
Több mint 6000 beteg ételintolerancia adatának értékelése MICROARRAY-alapú diagnosztikai vizsgálattal Magyarországon
Az élelmiszer-intolerancia előfordulása világszerte növekszik. A különböző élelmiszerek IgG szintjét 6049 betegen , 2011-2016 között határoztuk meg Magyarországon.
Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk az élelmiszer-intolerancia tendenciáit a fent említett nagy esetszámú tanulmány alapján. Határozzuk meg a tíz leggyakoribb ételt, amelyek intoleranciát okoznak, és vizsgáljuk meg azokat az élelmiszereket, amelyek abszolút negatív eredményeket produkálnak a nők és a férfiak különböző korcsoportjaiban.
Újdonságok a mikrobiomról
Az emberi testfelszíneken különböző mikrobiális közösségek élnek, amelyekről az utóbbi időkig vajmi keveset tudtunk. A költséghatékony DNS technikák, valamint a bioinformatika fejlődése eredményeként azonban egyre több ismeretre teszünk szert a rajtunk/ bennünk élő mikroorganizmusokról – közismert nevén a mikrobiomról. Számos bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy a mikroflórának nem passzív kapcsolata van a gazdaszervezettel, hanem közvetve vagy közvetlenül hozzájárul a szervezet normális fejlődéséhez, az anyagcsere folyamatok működéséhez, valamint a védelmi rendszerünk aktivitásához.
FOODTEST 200+ kvantitatív analízise
és gyakorlati tapasztalatai
Mindennapi táplálkozási szokásunk melegágya az ételekkel szemben fellépő kóros szervezeti reakcióknak, az ételallergiának és az ételintoleranciáknak. Szinte alig van olyan család, ahol ne fordulna elő ezeknek valamilyen formája.
Amíg az ételallergiák a lakosság alig 1%-át érintik, addig az ételintoleranciák 30, vagy ennél magasabb arányt érintenek, amiért ma már népbetegségről beszélhetünk.
Ételeink és a bőrtünetek
Régóta ismert, hogy bizonyos ételek elfogyasztása bőrtüneteket okozhat, vagy a meglévő tüneteket felerősitheti. Ezeket az összefüggéseket eddig elősorban empírikus úton tartottuk számon az eczema, psoriasis, akne, rosacea, uritcaria esetében.
Mivel ezek a megvonásos diéták (hisztamin-szegény étrend, magas glikémiás indexű ételek kerülése, stb.) nem mindig hoztak egyértelmű sikert, valamint a páciensek nagy részének voltak emésztési panaszai, további vizsgálatokat láttam szükségesnek.
Az egészséges öregedés új rendszere
és gyakorlata (anti aging medicina)
A szerző bemutatja a társadalom korösszetételének markáns változását mutató demográfiai adatokat és ezek jövőbeli, várható trendjeit, a 60 év feletti korosztály létszámának folyamatos növekedésében. Ismerteti az anti aging medicina, mint új orvosi diszciplína alapelveit, módszertanát és gyakorlatát, összehasonlítva az öregedés élettan kérdéseinek jelenlegi felfogásával és gyakorlatával. Bemutatja az anti aging eredményeire épülő életmód komplex, hatékony egyénre szabott rendszerét és gyakorlatát.
A FOODTEST200+ ételintolerancia vizsgálat
eredményeinek gyakorlati értékelése
A valódi (IgE termelődéssel járó) ételallergia és étel-specifikus IgG szint emelkedéssel jellemezhető ételintolerancia mechanizmusának és tüneteinek összehasonlítása. A bélhám, a nyálkahártyához kapcsolt immunrendszer és a mikrobiota szerepe az ételintolerancia kialakulásában a jelen irodalmi adatok alapján.
Kihívások az élelmiszer innováció területén:
“mentes termékek”
Napjaink egyik legnagyobb agrárgazdasági kihívása az egyre bővülő népesség megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel való ellátása. Miközben a globális klímaváltozás miatt a termelési feltételek gyorsan változnak, újabb és egyre hatalmasabb problémával is szembe kell nézni az éhezés mellett, és ez az allergia. Paradox módon jelenleg többen betegszenek meg az tápláléktól, mint annak hiányától.
A félreértett glutén
A gluténnel kapcsolatban tévhitek határozzák meg a szakemberek és laikusok gondolkodását is. Ez a glutén táplálkozástörténeti átalakulásától a gluténérzékenység definícióján át a glutén és az autoimmunbetegségek kapcsolatáig széles kérdéskört ölel át. A problémának a közegészségügy elhamarkodott csecsemőtáplálási ajánlása miatt is komoly népegészségügyi jelentősége van.
Ételintolerancia-panelek (IgG) eredményeinek összehasonlítása más, speciális
(biomedikális) laborvizsgálatok és kapcsolódó, célirányos megoldások (pl. alacsony FODMAP-étrend, szelektív rostok, endotoxémia, stb) fényében
Az elmúlt években jó néhány országban nyílt alkalma az élelmiszeripar és a
táplálkozástudomány több területén tevékenykedni, mely élmények alapvetően meghatározták jelenlegi ismereteit. Hosszú évek óta átfogóan foglalkozik az élelmiszerek és a táplálkozás kaotikus és bonyolult témakörével. Megszerzett tapasztalataira és szerteágazó tanulmányaira alapozva kutatja, értékeli és hasonlítja össze a jelentősebb életmód programokat, „diétákat”
és terápiás célú étrendeket.
Teljes élet akár összetett ételérzékenységgel is!
Hiszem, hogy kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással (az egyéni intoleranciát figyelembe véve) helyre állítható az immunrendszerünk, a hormonháztartásunk, az anyagcserénk, és elérhetjük a kívánt ideális testsúlyt.
Táplálékallergia -átokból áldás?
A KELLYS márka alapítójaként teljes mértékben elköteleződtem az egészséges életmód, táplálkozás és
testmozgás iránt: a szépség – egészség – wellbeing hármasa elengedhetetlen része az életemnek. Azt
gondolom, hogy bárhol is tartunk az életünkben, sosem késő változtatni egy jobb minőségű és
egészségesebb élet céljaként.
Ételintolerancia kezelése komplementer gyógymódokkal
Okleveles agrármérnökként (GATE) már az egyetemen örök szövetséget kötöttem a gyógynövényekkel, de általában mindent tisztelek és szeretek ami él. Ami él pedig rezgéssel, energiával rendelkezik és mindez egy nagy holisztikus rendezőelv szerint működik. Ezen belül az ember testi- lelki egészsége vagy éppen betegsége szintén összefügg mindezekkel….
Interaktív kerekasztal beszélgetés az előadokkal