Dr. Révész Klaudia
Ételeink és a bőrtünetek
Ételeink és a bőrtünetek
Régóta ismert, hogy bizonyos ételek elfogyasztása bőrtüneteket okozhat, vagy a meglévő tüneteket felerősitheti. Ezeket az összefüggéseket eddig elősorban empírikus úton tartottuk számon az eczema, psoriasis, akne, rosacea, uritcaria esetében.
Mivel ezek a megvonásos diéták (hisztamin-szegény étrend, magas glikémiás indexű ételek kerülése, stb.) nem mindig hoztak egyértelmű sikert, valamint a páciensek nagy részének voltak emésztési panaszai, további vizsgálatokat láttam szükségesnek.
Ebben nagyon nagy segítséget jelent a FOODTEST, ami a páciensek számára is egyértelmű útmutatót ad ahhoz, hogy mely ételek kerülendők, melyek előnyösek az emésztésük, és ezáltal az egészségük szempontjából. Óriási előny, hogy dietetikai szaktanácsadást is kapnak hozzá, ami komoly hozzájárulás ahhoz, hogy a diéta kivitelezhető is legyen a hétköznapi életben.
Így a páciensek compliance sokkal jobb, aminek köszönhetően a bőrtünetek is javulnak és sok esetben további, egyéb szervekre lokalizálódó panaszok is csökkennek, vagy megszűnnek.
Ezeket a tapasztalatokat a saját beteganyagomon végzett vizsgálatok alapján illusztrálom.